V ocelárně ostravské huti ArcelorMittal bude od ledna sloužit nový 360tunový jeřáb za 100 milionů korun. Bude komunikovat s údržbou a sám nahlásí poruchu

Ostrava 27. listopadu 2018 - V ostravské huti se provádí montáž nového jeřábu na ocelárně. Jeřáb o váze 360 tun bude sloužit k převozu licích pánví. Zařízení za 100 milionů korun dodala a na montáži se podílí firma Královopolská.

„Nový jeřáb je náhrada za původní stroj, který se na ocelárně používal od konce 70. let. Bude sloužit k převozu prázdných i tekutou ocelí naplněných pánví na ocelárně,“ uvedl František Kubiczek, ředitel ocelárny v ArcelorMittal Ostrava.

Jeřáb váží 360 tun a do huti jej přivezlo deset kamionů. Je usazen ve výšce 20 metrů a jeho montáž prováděl 500tunový kolový jeřáb. Kromě běžných součástí bude jeřáb vybaven také WIFI stanicí, jejímž prostřednictvím bude schopen odesílat data v reálném čase údržbě. Ta bude díky nim schopna pohotově reagovat na případné poruchy a zkrátit prostoje spojené s opravou. Sloužit začne jeřáb v lednu 2019.

„Jeřáb už je na svém místě, ale zbývá ho ještě plně dovybavit veškerou potřebnou elektroinstalací a oživit všechny jeho funkce,“ doplňuje Ivo Merta z oddělení investic.

Kromě nového 360tunového jeřábu slouží na ocelárně ještě dalších pět: 330tunový jeřáb, instalovaný v roce 2015, a čtyři starší 360tunové jeřáby.

ArcelorMittal Ostrava a.s.patří do největší světové ocelářské a těžařské skupiny ArcelorMittal. Ročně vyrábí více než 2 miliony tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví a strojírenství. Je největším výrobcem silničních svodidel a trubek v Česku. Kromě tuzemského trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí světa. ArcelorMittal Ostrava a její dceřiné společnosti mají téměř 7000 zaměstnanců. Průměrný měsíční výdělek v roce 2017 činil 36 646 korun. Díky nadstandardní ekologizaci vyrábí společnost své výrobky s minimálním možným dopadem na životní prostředí. Jediným akcionářem je ArcelorMittal S.A.