ArcelorMittal Ostrava a MG Odra Gas prodloužily smlouvu na dodávku technických plynů do roku 2030

Ostrava 21. listopadu 2018 – ArcelorMittal Ostrava a MG Odra Gas (společný podnik firem Messer a ArcelorMittal Ostrava) se dohodly na prodloužení smlouvy na dodávku technických plynů až do roku 2030. Po realizaci potřebných investic na straně dodavatele zajistí smlouva dodávky kyslíku, dusíku a argonu pro provoz tří tandemových pecí ostravské huti a výrobu do výše 2,7 milionu tun tekuté oceli.

Technické plyny (kyslík, dusík a argon) se nyní do ostravské huti dodávají na základě smlouvy platné do roku 2020. Díky prodloužení bude zajištěna dodávka i po tomto období. “Tato smlouva je velmi důležitým krokem zajištění dlouhodobé výroby v ostravské huti. Garantuje bezproblémové dodávky technických plynů pro dalších 10 let s možností prodloužení i po roce 2030,” říká Ašók Patil, generální ředitel ArcelorMittal Ostrava.

Prodloužení smlouvy vyžaduje významnou investici: výstavbu nového Cold Boxu, což je centrální jednotka sloužící k dělení vzduchu, a souvisejících technických zařízení. Investice povede ke zvýšení efektivity výroby, což bude mít příznivý vliv na výrobní náklady a dodávky.

„Smlouva o prodloužení dodávek technických plynů do ArcelorMittal Ostrava je pro MG Odra Gas i Messer významným předpokladem pro investici do obnovy výrobního zařízení. Dosáhneme tím vyšší efektivity a spolehlivosti potrubních dodávek do ostravské huti. Součástí investice bude rovněž zvýšení výrobní kapacity kapalných plynů. Kapalný kyslík, dusík a argon z nového zařízení využije Messer pro distribuci svým zákazníkům, čímž posílí svou pozici renomovaného dodavatele technických plynů,“ dodává René Hrnčárek, jednatel MG Odra Gas.

ArcelorMittal Ostrava a.s. patří do největší světové ocelářské a těžařské skupiny ArcelorMittal. Ročně vyrábí více než 2 miliony tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví a strojírenství. Je největším výrobcem silničních svodidel a trubek v Česku. Kromě tuzemského trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí světa. ArcelorMittal Ostrava a její dceřiné společnosti mají téměř 7000 zaměstnanců. Průměrný měsíční výdělek v roce 2017 činil 36 646 korun. Díky nadstandardní ekologizaci vyrábí společnost své výrobky s minimálním možným dopadem na životní prostředí. Jediným akcionářem je ArcelorMittal S.A.