Zlepšovací návrhy zaměstnanců ArcelorMittal Ostrava uspořily v loňském roce huti 14 milionů korun

Ostrava 9. února 2018 - Jak ušetřit čas, zlepšit výkon nebo zajistit větší bezpečnost při práci? Za loňský rok představili zaměstnanci ArcelorMittal Ostrava celkem 308 zlepšovacích nápadů. Z celkového počtu bylo k realizaci přijato 268 nápadů a 168 se jich už povedlo úspěšně uvést do praxe. Jen za loňský rok přinesly „zlepšováky“ huti úsporu ve výši 14 milionů korun a zaměstnanci si za ně rozdělili odměny ve výši 1 milionu korun.

„Se zlepšovacím návrhem může přijít každý zaměstnanec huti. Minulý rok jich bylo o 22 více než v roce 2016. Návrhy zlepšují bezpečnost, snižují vliv na životní prostředí, redukují výrobní náklady, zefektivňují výrobu či šetří energie. Zlepšovací návrhy evidujeme už 15 let a za tu dobu zaměstnanci přišli téměř s 2800 návrhy, z nichž se více než tisícovka úspěšně uvedla do praxe,“ říká Kateřina Roučková, která má zlepšovací nápady v ArcelorMittal Ostrava na starosti.

Mezi zlepšovacími nápady, které už se používají v praxi, je například bezobslužné vážení železničních vagónů za jízdy, zlepšení bezpečnosti obsluhy koksárenské pece prostřednictvím pomocné ocelové konstrukce nebo instalace speciální plošiny jako ochrany pracovníků při nasazování hydraulického mechanismu před padáním strusky z licí pánve.

V loňském roce bodovali zaměstnanci i s drobnými zlepšeními. Jejich hlavním smyslem je snížit administrativní zátěž, zrychlit procesy nebo jednoduchým způsobem snížit pracnost konkrétního úkonu. Za drobné nápady, kterých bylo celkem 144, rozdělila huť svým zaměstnancům 233 600 korun, přičemž za jedno drobné zlepšení může pracovník získat až 10 tisíc korun.

ArcelorMittal Ostrava a.s. patří do největší světové ocelářské a těžařské skupiny ArcelorMittal. Ročně vyrábí více než 2 miliony tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví a strojírenství. Je největším výrobcem silničních svodidel v Česku. Kromě tuzemského trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí světa. ArcelorMittal Ostrava a její dceřiné společnosti mají téměř 7000 zaměstnanců. Průměrný měsíční výdělek v roce 2017 činil 36 646 korun. Díky nadstandardní ekologizaci vyrábí společnost své výrobky s minimálním možným dopadem na životní prostředí. Jediným akcionářem je ArcelorMittal S.A.