ArcelorMittal Ostrava postavila ve svém závodě ve Frýdku-Místku 8 kotelen za 95 milionů korun

Ostrava 5. května 2017 – ArcelorMittal Ostrava dokončila ve Válcovnách plechu Frýdek-Místek modernizaci teplárny za 95 milionů korun. Centrální teplárnu z roku 1961, která spalovala černé uhlí, nahradilo osm moderních kotelen na zemní plyn. Významně se tak sníží emise, hluková zátěž i množství vyprodukovaného odpadu. Zkušební provoz nových plynových kotelen byl zahájen na počátku května.

„Modernizace teplárny je hlavně ekologický projekt, protože významně sníží emise oxidu siřičitého, oxidů dusíku, oxidu uhelnatého i prachu. Zároveň ale také zvýší konkurenceschopnost celého podniku,“ říká Ivo Chmelík, ředitel závodu 17 Válcovny plechu Frýdek-Místek společnosti ArcelorMittal Ostrava.

Díky nové technologii budou frýdecké válcovny plnit přísné emisní limity dané národní i evropskou legislativou s výraznou rezervou. Původní teplárna produkovala ročně emise cca 200 tun oxidů síry, 45 tun oxidů dusíku, 25 tun oxidu uhelnatého a 1 tunu prachu. U nově instalovaných kotelen budou díky spalování zemního plynu emise oxidů síry a prachu téměř nulové. Emise oxidů dusíku a oxidu uhelnatého poklesnou na pětinu.

Odstavením uhelné teplárny, která byla kvůli ventilátorům v komínech významným zdrojem hluku, byla odstraněna také hluková zátěž v areálu firmy a blízkém okolí. Další výraznou úsporu lze očekávat v oblasti odpadového hospodářství, kdy původní uhelné kotle vyprodukovaly ročně přibližně 100 tun popílku a 6 000 tun škváry. Nově instalované technologie jsou z tohoto pohledu naprosto bezodpadové.

„Výroba tepla se zde sníží o 40 %, ale flexibilita výroby páry a tepla pro zdejší závod bude i nadále zachována. Tato investice nám umožní udržet výrobu transformátorových plechů, vyrábět ekologické teplo a dosáhnout nižších nákladů,“ doplňuje hlavní přínosy projektu vedoucí servisu Válcoven plechu Libor Mikulec.

Osm nových plynových kotelen za 95 milionů korun postavila v areálu Válcoven plechu Frýdek-Místek společnost ČEZ Energetické služby. „ArcelorMittal Ostrava je jedním z nejdůležitějších průmyslových podniků v zemi. Jsme velice rádi, že jsme mohli realizovat zakázku, která podpoří modernizaci energetického hospodaření v jednom z významných závodů této společnosti,“ říká generální ředitel ČEZ ES Michal Pastušek. „Jak je u nás pravidlem, klient se nemusel o nic starat. Celé řešení jsme dodali na klíč – od zpracování projektu a přípravy povolení až po uvedení do provozu.“

Plynová teplovodní kotelna haly Studené válcovny, Kotle K4 – 1000 kWt, K5 – 2500 kWt, K6 – 2500 kWt

Plynová parní kotelna pro výrobní linky Studené válcovny, Kotle K1, K2, K3 – každý o výkonu 2837 kWt